Oficialitat de l’aragonés i catalá a la modificaciò de l’Estatut

23/03/2021

Etiquetas: Aragones, Catalan

Compartir

Després de la Proposició No de Llei presentada el passat 9 de març al Congrés dels Diputats, a iniciativa de les associacions de defensa de les Llengües Minoritzades de l’Estat espanyol, “i presentada en el seu torn per EHBildu, en un gest de solidaritat amb aquestes. El Congrés, amb una majoria de 194 vots a favor, va aprovar el punt 4 que dictava haver de ‘Impulsar y apoyar reformas estatutarias para la oficialidad de las lenguas propias que aún no son oficiales en una parte o la totalidad del territorio donde se hablan’”, recorden des de Puyalón.

“A més d’aquest importantíssim punt per a l’equiparació legal de l’aragonès i català a Aragó, el Congrés va aprovar els punts 7 per a la ‘reciprocitat dels mitjans i administracions que tenen llengües comunes dins de diferents fronteres administratives’ com és el cas de l’català a Aragó; i finalment un punt 8, aprovat per 290 Si (comptant fins i tot amb el vot a favor del PP) i només 56 vots en contra, que advocava per un ‘Respecte real, basat en drets i deures, i en l’actuació compromesa de tots els poders de l’Estat’”, assenyalen.

Per tot això, Puyalón demana “altura de mires i responsabilitat a l’hora de la pròxima modificació de l’Estatut d’Autonomia d’Aragó, a propòsit de la supressió d’aforaments en els membres de les Corts i Govern, i la modificació de la Llei electoral amb la representativitat de Terol amb independència de la seva població. Per equiparar l’estatut legal d’aragonès i català a Aragó, com a llengües pròpies i minoritzades, a el de el castellà. En un exercici d’igualtat i justícia que hauria d’haver arribat als 80 ‘s al costat de la resta de llengües minoritzades de l’Estat. Aquest estatut es presumeix com l’única via per a la supervivència d’aquestes llengües, com així ho expliquen multitud de resolucions Europees, estudis sociolingüístics i experiències en altres països”.

D’aquest punt de la PNL aprovat pel Congrés dels Diputats, emana el mandat per les seves respectives comunitats d’iniciar tots els tràmits oportuns en els seus Estatuts, i incloure l’oficialitat de les seves llengües pròpies. “I entenem que la DGPL, encapçalada pel seu director general, Nacho Susín, hauria de liderar el seu compliment”, assenyalen.

“Les Corts d’Aragó, i el Govern quadripartit, no ha d’esperar ni un minut més per incloure aquesta reforma. L’aragonès es troba entre les llengües en perill d’extinció de la Unió Europea, i el català a Aragó va perdent presència al carrer dia a dia. No podem prescindir de les eines legals que garanteixin el seu manteniment”, conclouen des de Puyalón.

búscanos y mantente informado

Participa con nosotras

  Ayúdanos a construir un mejor futuro para nuestro país.
  INFORMACIÓN BÁSICA SOBRE PROTECCIÓN DE DATOS
  Responsable: Puyalón de Cuchas
  Contacto DPO: Puedes contactar con la persona Delegada de Protección de Datos en o correo-e: nacional@puyalon.org
  Finalidad: Envío de información relacionada con la actividad de la entidad
  Cesión a terceros: No se cederán dados a terceros, excepto por obligación legal
  Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos, así como, otros derechos que se expliquen en la información adicional